CEPOS DUFFEL FASE II

Het ‘Centrum voor Epilepsie en Psycho-Organische Stoornissen’ (CEPOS) is een tweefasig project, waarbij in een eerste fase bestaande paviljoenen zowel energetisch als structureel werden gerenoveerd. In een tweede fase werd een nieuwe vleugel aan het project toegevoegd, waarin alle ontbrekende functies zitten vervat om van CEPOS een instituut van de toekomst te maken. Deze opdracht bleek een enorme uitdaging gezien de zéér korte termijn waarbinnen het project moest worden ontworpen, vergund en opgeleverd. Op het gelijkvloers werden eerder publieke functies voorzien met een centraal gelegen dubbelhoge onthaalruimte, administratieve functies en gespreksruimten. Op niveau +1 zijn de meer academische functies gelegen met onder meer een auditorium, seminarielokalen en onderzoeksruimten. Op het dak bevindt zich een buitenauditorium met een prachtig zicht over het park, als een verborgen eyecatcher met zijn witte stalen luifel en witte architectuur. Net zoals in de eerste fase, werd ook in de nieuwbouwvleugel sterk ingezet op energetische innovatie. De vloerplaten werden voorzien van betonkernactivering en vloerverwarming die wordt gevoed vanuit het BEO-veld in de omliggende tuin. De gevels worden gekenmerkt door thermowood gevelplanken en wit aluminium schrijnwerk. Door de sterk verschillende articulatie van de gevels horen beide fasen architecturaal duidelijk bij elkaar maar manifesteren ze zich elk als hun eigen entiteit.