DE SIBBE MECHELEN

De Sibbe betreft de nieuwbouw van een begeleidingstehuis voor een 15-tal jongeren. Het belangrijkste uitgangspunt voor dit project was de wil om het zeer gedetailleerde programma van eisen op een duurzame manier te vertalen naar een flexibele en faseerbare architectuur. Er wordt een hoofdvolume ingeplant in het verlengde van de buurwoning in fase 1 en twee secundaire volumes geschakeld aan het hoofdvolume in fase 2. Zo ontstaat een intieme en huiselijke configuratie die refereert naar de klassieke typologie van de vierkantshoeve met erf die ook qua schaal aansluit bij de klassieke woningtypologie in de straat. Doordat we de volumes inplanten op de perceelsgrens wordt het gebouw aan de straatkant geknikt en krijgt de kroonlijst en het dak hierdoor een dynamische twist. Het gebruik van een genuanceerde roodbruine baksteen in combinatie met dakleien in een gelijkaardige tint en wit aluminium schrijnwerk verleent het geheel een massieve en tijdloze look. Ook de buitenruimtes worden gedifferentieerd en optimaal ingeschakeld dankzij de opstelling van de bouwvolumes. Op het niveau -1 voorzien we naast ruime lokalen voor berging en technieken een speelkelder die via het buitenforum daglicht krijgt en een link maakt met de tuin. Op de verdiepingen +1 en +2 bevinden zich aan de straatkant voornamelijk slaapkamers en creëren we een doorsteek van het hoofdvolume naar een speelzolder in het volume achteraan de tuin. Zo ontstaat er een interessant belevingsparcours dat alle volumes op verschillende manieren met elkaar verbindt.