LAAR AARTSELAAR

Het belangrijkste uitgangspunt voor de conceptuele vormgeving van dit project, was de wil om het geladen programma op een duurzame manier te vertalen naar een flexibele, compacte en ruimtelijke architectuur. Daarbij was het van primordiaal belang om de footprint van de volumes te optimaliseren zodanig dat er een kwalitatieve gemeenschappelijke ruimte ontstaat die een interessante belevingsroute biedt aan de bewoners van Aartselaar. Gezien de relatief beperkte oppervlakte voor het hoge aantal gevraagde wooneenheden, leek het ons vanzelfsprekend om de ingreep te beperken tot 2 singuliere volumes, namelijk de POORT en de DRUKKERIJ.

De POORT is een compact, halfopen gebouw dat volledig aansluit bij het profiel van de rechterbuur in de Guido Gezellestraat en bewust een afstand houdt van het aangrenzende café ter hoogte van Laar. Door het volume te laten verspringen en de naastliggende wachtgevel op te vatten als een groene uitloper van de verder gelegen tuinen, ontstaat er een ruimtelijke en uitnodigende toegang tot de site – een essentiële parameter die mee helpt het volume vorm te geven.

In de slanke, langgerekte footprint op het gelijkvloers wordt de inrit van de ondergrondse parking voorzien samen met een fietsberging, ondersteunende functies en een toegang tot 2 hoger gelegen appartementen. Deze appartementen (type 2/3) zijn bereikbaar via een buitentrap – vervat in het uitkragende gedeelte – zodanig dat een maximum aan nuttige vloeroppervlakte kan worden toegekend aan de woningen. Het geheel van circulatie en gemeenschappelijke functies wordt afgewerkt met witte lamellen zodanig dat een interessant spel van transparantie en massiviteit ontstaat en licht tot diep in het volume kan doordringen.

Op de hoger gelegen niveaus wordt het eigenzinnige volume van de Poort benadrukt door het volledig in te pakken met lichtgrijze leien. In combinatie met wit aluminium schrijnwerk met zwarte opengaande vleugels krijgt het geheel een frisse en tijdloze uitstraling die aangenaam contrasteert met zijn omgeving.

De DRUKKERIJ is een volume van grotere korrel dat centraal wordt ingeplant op de site en 22 appartementen van diverse typologie omvat. De planmatige configuratie van de Drukkerij is eenvoudig : 7 à 8 appartementen worden per niveau op een analoge manier geschakeld rond 1 centrale circulatiekern die zowel compact als ruimtelijk is. Compact doordat met 1 lift en 1 trap alle appartementen worden bediend; ruimtelijk doordat vides in combinatie met ruime dakopeningen zorgen voor een licht en open gevoel bij het betreden van de woningen.