MOLENVELD HERENT

Centraal in de gemeente Herent, op wandelafstand van het treinstation en op een boogscheut van Leuven, bevindt zich de site Molenveld. Hier wordt Herent fors uitgebreid met een verkaveling die wordt vormgegeven als een woonpark.

Dit project voorziet 80 sociale huurappartementen ondergebracht in 3 gebouwen op een vierkante kavel aan de rand van de site. De groene tussenruimte gaat over in het woonpark. Ondergronds zijn de gebouwen verbonden door een bewonersparking, zo blijft het maaiveld gericht op voetgangers en fietsers en kan er optimaal vergroend worden. Het beeldkwaliteitsplan legt een massieve gevelarticulatie op met baksteen waar houten gevelpanelen aan toegevoegd wordt. De drie gebouwen gaan in dialoog met elkaar door het gebruik van verschillende soorten baksteen en het spel van voegen en verbanden, toch blijft er een zekere eenvormigheid bewaard. De combinatie van zwarte raamkaders en verwerking van hout in het bakstenen gevelgeheel brengen een ritmiek in de gevel. Er is gekozen voor lokale materialen om de ecologische impact van het gebouw zo klein mogelijk te houden. De woningen worden voorzien van elektriciteit dankzij zonnepanelen op het dak en het opgevangen regenwater wordt gebruikt om de toiletten te spoelen.