ZAVELHUIS HERENT

Het project Zavelhuis omvat 24 studio’s voor zelfstandig begeleid wonen. Onderverdeeld in drie leefgroepen, delen ze per 8 een leefruimte en de tuin. Het concept betreft (samen)wonen in groepen waarbij elke bewoner een studio met eigen sanitair (douche, lavabo, toilet) huurt. De typestudio’s zijn gelijkaardig in de drie leefgroepen, en werden rolstoeltoegankelijk uitgewerkt.

De gevel wordt uitgewerkt met een rode baksteen. Door met de kleur van de voeg en het verband te spelen, krijgen we drie verschillende articulaties met dezelfde steen en wordt het volume visueel gebroken. De drie leefgroepen zijn op deze manier uit de gevel af te lezen. Ook het lichthellende groendak breekt de bijna 55m lange balk. Zonweringen in de tuingevel dragen bij aan de architectuur en een terras op de eerste verdieping is met buitentrappen verbonden met de tuin. Zo hebben alle leefruimten een rechtstreekse toegang tot de tuin.

Het project maakt deel uit van de grote verkaveling Molenveld, centraal gelegen in Herent, dichtbij het station. Volkswoningbouw Herent ging de samenwerking aan met de bewonersvzw’s Oostrem en Zavelhuis, en kan spoedig 25 mindervaliden en een begeleider onderdak bieden.